Categories:

SAD povlači dio svojih trupa iz Afganistana

Između 13.000 i 14.000 američkih vojnika trenutno je raspoređeno u Afganistanu gdje je SAD intervenirao 2001.

Objavljeno / ažurirano:

Sjedinjene Američke Države će zadržati 8.600 vojnika u Afganistanu pošto potpišu ugovor o kojem trenutačno pregovaraju s talibanima i kojim žele zaustaviti osamnaestogodišnji rat, rekao je Donald Trump.

“Smanjit ćemo broj vojnika na 8.600 i zatim ćemo vidjeti što dalje”, rekao je američki predsjednik u razgovoru za radio Fox News. “Uvijek ćemo biti prisutni” u Afganistanu, dodao je.

Između 13.000 i 14.000 američkih vojnika trenutačno je raspoređeno u toj zemlji u kojoj je SAD intervenirao 2001. kako bi uništio mrežu Al-Kaidu odgovornu za napade 11. septembra i srušio tadašnju talibansku vlast u Kabulu.

Talibani od tada nisu prestajali s pobunom a američke snage su na vrhuncu sukoba 2011. imale 98.000 vojnika.

Pregovori u Dohi

Republikanski predsjednik je usto upozorio da će Washington u slučaju novog napada koji bi se eventualno planirao u Afganistanu protiv SAD-a, vratiti sa snagama “većim no ikad”.

SAD već godinu dana u Dohi, u Kataru, vodi izravne pregovore s talibanima koji su ušli u završnu fazu.

Glavna tema pregovora je veće ili manje vojno povlačenje Amerikanaca popraćeno vremenskim planom, u zamjenu za obećanje pobunjenika da Al-Kaida i druge “terorističke” skupine neće više djelovati na teritoriju koje oni kontroliraju.

Američki predsjednik je istaknuo da povlačenje neće biti posvemašnje, nego će zadržati snage kadre da pružaju “važne obavještajne podatke”. “Moramo i ubuduće biti prisutni”, rekao je.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Foto citat: Zagovaranje neutralnosti u situaciji zločinac-žrtva

0
“Zagovaranje neutralnosti u situaciji zločinac-žrtva nije umjerenost; to je zulum sam po sebi!” (Bassam Zawadi)

Preporučeni sadržaj

Kasem Sulejmani

Iranska ambasada u Sarajevu organizira oplakivanje teroriste Kasema Sulejmanija

0
U prostorijama iranske ambasade u Sarajevu u utorak će se održati ”Knjiga žalosti” odnosno zajedničko oplakivanje i divljenje zločinima Kasema Sulejmanija koji je stradao...

Islamske teme