SAD: Pristalice Donalda Trumpa upale u zgradu Kapitola i uzrokovale raspuštanje Senata

Popularno na sajtu

Američki Senat je raspustio raspravu o Elektroskom koledžu u srijedu nakon što je grupa pristalica američkog predsjednika Donalda Trumpa ušla u zgradu Kapitola, primoravši policiju na poduzimanje dodatnih mjera, javlja Anadolu Agency (AA).

Demonstranti su razbili stakla na prozorima zgrade u kojoj se nalazi Kongres pokušavajući ući, pokazuje videosnimak kojeg je objavila reporterka ”The National Newsa“ Joyce Karam.

”The Washington Post” je javio kako su dvije zgrade u kompleksu Kapitola evakuirane zbog pojačanih tenzija.

”National Public Radio” je javio kako je potpredsjednik Mike Pence napustio Senat, citirajući izvore iz Kapitol Hilla.

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser proglasila je policijski sat koji stupa na snagu u 18 sati po lokalnom vremenu.

Incident se dogodio sat nakon što je Pence sapćio da je odbacio Trumpov zahtjev za miješanje u brojanje glasova Elektorskog koledža. Riječ je o sastanku pro forme na kojem su trebali biti potvrđeni rezultati predsjedničkih izbora održanih 3. novembra 2020. godine, na kojima je pobijedio Joe Biden.

Pence je u pismu Kongresu naveo kako on ne može poduzeti jednostrani autoritet u odlučivanju o narednom prvom čovjeku Amerike, ali je obećao da će saslušati žalbe zastupnika.

”Mike Pence nije imao hrabrosti učiniti ono što je bilo potrebno za zaštitu naše zemlje i Ustava, čime je saveznim državama data šansa da potvrde ispravljeni niz činjenica, a ne one lažne ili netačne za koje su bili ranije traženi da potvrde”, napisao je Trump na Twitteru navodeći kako SAD zahtijeva istinu.

Pored toga, pozvao je demonstrante da ostanu mirni i podrže snage sigurnosti.

”Molim vas podržite našu policiju Kapitola i provođenje zakona“, rekao je Trump navodeći kako su oni istinska snaga njihove države te ih još jednom pozvao da ostanu mirni.

Također, “CNN“ je objavio da se jedan od demonstranata probio do prostorije u kojoj se nalazi Senat.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: