Sirija: Hezbollahova ofanziva na grad Zabadani ne ide po planu

Popularno na sajtu

Snage šiitskog Hezbollaha koje od početka pobune i rata u Siriji pružaju potporu Assadovom režimu, pokrenule su proteklih dana veliku ofanzivu na grad Zabadani, najveći pogranični grad provincije Damask koji je udaljen oko 50 kilomatara sjevero-zapadno od grada Damaska – sirijske prijestolnice. Više o pokretanju ove ofanzive pročitajte ovdje.

Grad Zabadani leži na strateškom planinskom vijencu Kalamun i važi za jedno od najjačih oporišta Džebhetun-nusre i njenih saveznih džihadskih skupina na Kalamunu.

Aktivisti ističu da se ispod ovog grada nalaze mnoštva tunela koja džihadske snage koriste kako bi izbjegle granatiranje režimske avijacije te ujedno kako bi se suptilnije suprotstavile Hezbollahovim i režimskim snagama.

Hezbollah i režim sigurno nisu zamišljali da će ishod bitke biti ovakav gdje su u samo nekoliko dana bitke izgubli blizu 80 boraca mada pojedini aktivisti javljaju da je ta brojka mnogo veća dok su gubitci na strani džihadskih snaga dva puta manji.

U 4 dana krvave borbe, snage Hezbollaha i režima su zauzele samo naselje Jaamiyat i nekoliko stambenih objekata dok su se džihadske snage u proteklih 12 sati ponovno uspjele probiti u naselje Jaamiyat i povratiti istočni dio naselja zahvaljujući podzemnim tunelima.

Aktivisti također navode da se grad Zabadani nalazi planinskom području koje je nepristupačno za tenkovske i artiljerijske jedinice koje je Hezbollah nagomilao oko grada odakle ”naslijepo” granatira džihadske snage dok im podršku pruža i režimska avijacija.

Aktivisti su veoma pažljivi oko prognoziranja odvijanja situacije te napominju da ukoliko džihadske snage u potpunosti povrate naselje Jaamiyat, to bio ogroman udarac Hezbollahu i režimu što bi moglo značiti prekidanje ofanzive ali također ističu da je i Hezbollah u jako dobroj poziciji gdje kontroliše sva okolna brda, sela i strateške tačke te da je uspio zauzeti nekoliko stambenih objekata unutar grada.

Oni što je sigurno jeste da će ova bitka biti duga i teška.

(Put Vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz