Sirija: Pobunjenička Nacionalna armija i Nacionalni front oformili vojsku opozicijskog Ministarstva odbrane

Popularno na sajtu

Sirijska Nacionalna armija (NA) iz Halepa i Nacionalni oslobodilački front (NLF) iz Idliba objedinili su se u jednu vojsku kojom će upravljati Ministarstvo odbrane privremene vlade odnosno sirijska opozicija.

Vojskom će rukovoditi general Salim Idris, a snage će biti podijeljene u 7 korpusa, tri će se nalaziti u Halepu a ostala četiri u Idlibu.

Brigadni general Fatih Hassoun, vođa u NLF-u, rekao je: “Ovo dugoočekivano spajanje korak je prema obrani oslobođenih područja u Idlibu, obalnog područja i Hame.”

O političkom utjecaju ovog spajanja, Fatih je rekao: “Zbog povezanosti Tahriru-Šama (HTŠ) i ”Vlade spasa”, mnoge zemlje se odmiču od podrške civilima u područjima koja drži HTŠ. Stoga, Nacionalni oslobodilački front, koji kontrolira većinu dodirnih točaka s Assadovim snagama, pridružio se sirijskom Ministarstvu odbrane privremene vlade čime će biti prisutan na teritoriju gdje prije nije bio, što će otvoriti vrata upravama gradova i lokalnim vijećima da se pridruže ovoj vladi”.

Fatih je dodao: “Ono što se danas dogodilo veliko je postignuće koje će međunarodnoj zajednici olakšati suočavanje s humanitarnim situacijama i uvjetima u regiji Idlib, nakon što je Rusija pokušala plasirati vijesti da tamo nema umjerenih frakcija.”

U opoziciono Ministarstvo odbrane danas su ušle sve sirijske revolucionarne grupe i brigade, a nisu se pridružile samo grupe Tahriru-Šam, Džejšul-Izza, Hizbul islam el-Turkistan, Hurasu-Din, Ensaru-Din, Ensaru-Tevhid i Ensarul-islam, odnosno sve grupe koje se deklarišu kao džihadske a ne kao revolucionarne.

Odluka o udruženju NLF-a i Nacionalne armije (NA) odnosno ulasku NLF-a u vojsku opozicionog Ministarstva odbrane mogla bi imati negativne posljedice po odnos s HTŠ-om budući da su HTŠ i NA rivali. Ne samo to, NLF je svojom odlukom potkopao legitimitet ”Vlade spasa” u Idlibu te gurnuo HTŠ prema ”tvrdokornim” grupama kao što su Al-Kaidin Hurasu-Din i irački Ensarul-Islam.

Nezavisni učenjaci i posrednici Abdurezzak el-Mehdi, Abdullah el-Muhejsini i drugi nisu objavili svoje stajalište i mišljenje.

Opoziciono Ministarstvo odbrane pod snažnim je utjecajem Turske tako da bi novi eventualni dogovori Turske i Rusije mogli biti lakše sprovedeni, bez odbijanja s pobunjeničke strane.

Ipak, čini se kako je Turska odlučila objediniti NA i NLF u jednu vojsku prvenstveno zbog suočavanja s izbjegličkom i humanitarnom krizom te propagande kako je Idlib uporište terorista čime je Rusija opravdavala zločine u toj pokrajini.

Sirijska opozicijska privremena vlada trebala je biti zamjena za Assadov režim te je godinama djelovala iz svog političkog ureda u Turskoj. Iako godinama nije imala gotovo nikakav utjecaj na terenu, spajanje NA i NLF-a u njeno Ministarstvo odbrane to bi moglo promijeniti.

Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz