Sirija: Amerika se povlači sa sjevera, Turska napala Kurde, režim pozvao Kurde na svoju stranu

Turski avioni su cijelog dana nadlijetali pogranični prostor da bi tek navečer napali, navode agencije i mediji.

Popularno na sajtu

Turska je u ponedjeljak navečer bombardirala štab kurdskih jedinica Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u gradu al-Malikija, na sjeverozapadu Sirije, prenosi agencija Beta.

Agencija TASS javlja kako još uvijek nema informacija o poginulim i povrijeđenim među Kurdima.

Televizija al-Majadin, na koju se TASS poziva, navodi kako su turski avioni cijelog dana nadlijetali pogranični prostor da bi tek navečer napali.

Izmještanje američkih jedinica

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji se trenutno nalazi u posjeti Srbiji, ranije je najavio skori početak vojne operacije protiv kurdskih jedinica koje Ankara smatra terorističkim.

Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak počele izmještanje vojnika i vojne tehnike iz baza u tom području. Kurdi to ocjenjuju kao kršenje garancija koje su dobili od SAD i upozorili kako bi odlazak Amerikanaca mogao dovesti do povratka oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Televizija al-Hadat je prenijela kako je Turska prebacila dio opozicionih boraca iz provincije Idlib na istočnu obalu Eufrata kako bi učestvovali u operaciji protiv Kurda.

Amerikanci Turcima neće dozvoliti korištenje avijacije u napadima na Kurde

U ponedjeljak je Trump zaprijetio da će “potpuno uništiti i izbrisati tursko gospodarstvo” ako Ankara “ode predaleko” poduzimajući vojnu operaciju u Siriji.

Turski potpredsjednik Fuat Oktay izjavio je u utorak kako njegovu zemlju neće uplašiti prijetnje, što je suzdržani prvi odgovor na prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa da će uništiti tursko gospodarstvo.

Trumpova odluka razbjesnila Kurde

U ponedjeljak je Trump zaprijetio da će “potpuno uništiti i izbrisati tursko gospodarstvo” ako Ankara “ode predaleko” poduzimajući vojnu operaciju u Siriji.

Američka vojska počela se povlačiti sa sjeveroistoka Sirije, uz tursku granicu, objavile su u ponedjeljak kurdske snage.

Trumpova odluka je razbjesnila sirijske Kurde i za njih gotovo sigurno znači gubitak autonomije koju su stekli tijekom rata u Siriji.

Sirijski saveznik Iran se protivi planiranoj turskoj ofenzivi.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekao je svom turskom kolegi Mevlutu Cavusogluu u telefonskom razgovoru da se mora poštovati sirijski teritorijalni integritet i suverenitet, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Teheranu.

Sirija pozvala Kurde na svoju stranu

Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Feisal Mekdad pozvao je u utorak sirijske Kurde da prijeđu na stranu Vlade u Damasku, nakon što ih je SAD, do sada glavni saveznik, ostavio na milost i nemilost Turske na sjeveroistoku Sirije, prenijela je ranije Beta.

Mekdad je Kurde pozvao da se pridruže Vladi, a ne da se “bace u ponor”, misleći na očekivanu tursku kopnenu invaziju.

To je prva reakcija službene Sirije na odluku Donalda Trumpa da povuče američke snage sa sjeveroistoka Sirije.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz