Sirija: Vođa džihadske skupine Hurrasud-din ponudio pomirenje Tahriru-Šamu

Popularno na sajtu

Sirijska džihadska grupa Hurrasud-din (Čuvari vjere) 22. februara ove godine objavila je sedmu poruku Samija el-Urejdija, svog visokog vođe i šerijatskog dužnosnika, a koja je uslijedila nakon prethodne poruke koju je Urejdi publicirao povodom toga što su Sjedinjene Države objavile nagradu od 5 miliona dolara za bilo kakvu informaciju o njemu.

Njegova nova poruka dolazi u vremenu kada grupa svjedoči slabljenju uslijed ograničavanja i tekućih sigurnosnih kampanja koje provodi Tahriru-Šam (HTŠ), što je rezultiralo odlaskom dijela vođa i boraca iz grupe.

Veći dio poruke nalikuje na prethode, međutim, ona odražava ozbiljnu slabost Hurrasud-dina zbog rivalstva s Tahriruš-Šamom, kao i zbog žestokih američkih zračnih operacija usmjerenih prema vođama Hurrasa kao što je Urejdi a koji se krije pa je tako nova poruka u tekstualnom a ne video ili audio formatu.

Uz to, čini se da Sami el-Urejdi otkriva ranjivost Hurrasud-Dina i kroz poruku nastoji doprijeti do Tahriru-Šama, neizravno pokazujući duh kompromisa i potrebu za premošćivanjem razlika kako bi se zadržala snaga protiv zajedničkog neprijatelja umjesto rasipanja snage u međusobnim borbama.

Urejdi je izjavio da prioritet Hurrasu-Dina nije sudjelovanje u bitkama s drugim islamskim grupama “osim ako one nisu uključene u bitke kojima se pomažu nevjernici” i kako nikada ne razmišljaju da budu uključeni u bilo kakvu borbu protiv HTŠ-a.

Čini se da vodstvo Hurrasu-Dina, ne samo da želi utjecati na svoje pripadnike i ćelije, nego želi utjecati i na borce i rukovodeće elemente Tahriru-Šama, jasno im stavljajući do znanja kako im je primarni neprijatelj režim u Damasku a ne oni.

Sami el-Urejdi želi da se HTŠ suosjeća s Hurrasom, zatim da obustavi svoje sigurnosne kampanje i konačno prihvati njihovo prisustvo u Siriji a njih kao “partnera u džihadu”.

Prisjećanja radi, Tahriru-Šam je prošle godine Hurrasu-Dinu nametnuo svoje direktive, smanjio njegovu manevarsku sposobnost i preuzeo kontrolne tačke duž linije razgraničenja s režimom u južnom Idlibu, kako Hurras ne bi djelovao samoinicijativno i isprovocirao novu neprijateljsku ofanzivu na Idlib.

Hurrasu-Din, koji je nastao odvajanjem jednog krila Tahriru-Šama, stekao je veliku popularnost Sirijaca u vrijeme kada su ostale grupe bile zauzete međusobnim borbama i tenzijama. Grupa se smatra neslužbenom ispostavom El-Kaide u Siriji.

Izvor: UmmetPress

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz