Zelenski: Ukrajinske trupe pokrenule kontraofanzivne operacije protiv Rusije

Popularno na sajtu

Ukrajinske trupe poduzimaju odbrambene i kontraofanzivne akcije protiv Rusije, izjavio je u subotu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, javlja Anadolija.

“U Ukrajini se provode kontraofanzivne i odbrambene akcije. U kojoj fazi, neću otkrivati detaljno. Vjerujem da ćemo to definitivno osjetiti”, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom u Kijevu, objavila je ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Ukrajinci kažu da postupno napreduju sjeverno i južno od Bahmuta

Al Jazeerin Charles Stratford koji izvještava iz Kramatorska u Ukrajini kaže da je posjetio veliko selo Chasiv Yar s ukrajinskom topničkom jedinicom. To je prvo veliko naselje oko 10-15 km (6-9 milja) prije Bahmuta.

“To je ključno jer je to jedna od velikih linija i odbrane, a sada, prema Zelenskom, i napada, kao dio ove protuofanzive”, rekao je Stratford.

“Ono što su nam pokazali bili su topnički položaji koji su pucali na ruske položaje južno od Bahmuta u onome što vojni analitičari nazivaju operacijama omekšavanja, u osnovi ispitujući područja u potrazi za slabostima u ruskoj odbrani prije nego što krenu naprijed.

“[Ukrajinci] su nam govorili da postupno napreduju i prema jugu Bahmuta i prema sjeveru, dolazeći sa sjevera u područje za koje vjerujemo da je oko grada Soledara.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz