Egipatski diktator Sisi prijeti vojnom intervencijom u Libiji

Popularno na sajtu

U kontraofanzivi protiv snaga otpadničkog generala Halife Haftara, snage libijske vlade u Tripoliju uspjele su prethodnih sedmica povratiti više gradova i vojnih baza, te doći do kapija Sirta, stratšekog grada koji je od strane Rusije proglašen crvenom linijom.

Rusija već ima hiljade svojih vojnika u Libiji koji se bore na strani Haftara, a koje regrutuje Wagner, ruska vojna kompanija kojom indirektno upravlja Putin.

Također, svoje interese u Libiji ima i Francuska, koja pokušava održati i proširiti svoj neokolonijalistički uticaj u Africi, što u praksi znači besplatno ili uz mizernu nadoknadu crpiti prirodna bogatstva okupiranih zemalja.

I Rusija i Francuska, zabrinuti zbog jačanja proislamskih snaga u Libiji, više puta su izražavale negodovanje. I nisu se na tome zadržale.

Bilo bi previše direktno, nediplomatski i opasno, kada bi Francuska ili Rusija zaprijetile vojnom intervencijom u Libiji. Zbog toga su ove dvije sile, koje su u prošlosti prednjačile u borbi protiv muslimana, angažovale svog lovačkog psa, egipatskog diktatora Sisija, koji je zaprijetio vojnom intervencijom ukoliko libijske snage osvoje Sirt.

Dakle, nije Sisi omiljeni diktator samo američkom predsjedniku Trampu, kako se to on jednom izrazio, već je Sisi džoker i mnogobrojnim globalnim neprijateljima islama.

Na ovaj način, Rusija i Francuska, ali i mnoge druge zemlje koje su deklarativno neutralne, ostaće formalno po strani konflikta i “čistih ruku”, iako one u suštini započinju ratove.

Ironično, eventualnu okupaciju Libije od strane egipatske vojske neće finansirati ni Francuska ni Rusija, nego će to biti Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su do sada finansirali zločinca Haftara.

I ovo neće biti prvi put da se blago muslimana koristi u borbi protiv njih samih.

UmmetPress

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz