Nakon Amerike i Njemačka će poslati nove trupe u Afganistan

Popularno na sajtu

Pod izgovorom borbe protiv terorizma i eliminacije Usame bin Ladena, Američke vojne snage su, zajedno sa saveznicima, u jesen 2001. godine okupirale Afganistan.

Stotine hiljada NATO vojnika je učestvovalo u okupaciji i svrgavanju talibanskog islamskog režima. Usama bin Laden je od strane Amerike zvanično proglašen mrtvim 2011. godine, otklonjena je prijetnja od “terorizma” i činilo se da su ispunjeni svi uslovi za povlačenje okupatorskih snaga, ali dešava se upravo suprotno!

Američki predsjednik Donald Tramp je pozvao na povećanje broja vojnika u Afganistanu, a pozivu se već odaziva Njemačka.

Očigledno, 16 godina okupacije nije dalo željene rezultate, ni bilioni dolara uloženih u propali merionetski režim, niti stotine hiljada do zuba naoružanih stranih i domaćih marionetskih vojnika koji uživaju zračnu i sve druge vidove vojne podrške.

Zato je njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen izjavila danas u Afganistanu da želi da poveća njemačko prisustvo u toj zemlji.

Reuters ističe da je to prvi put da je javno data naznaka da bi Berlin mogao da prihvati poziv SAD-a da se poveća broj vojnika, kako bi se preuzele teritorije od talibanskih pobunjenika.

“Vojnici, i naročito oni koji ih obučavaju, govore mi: Imamo dovoljno stručnjaka za obuku, ali bismo mogli da značajno više uradimo ako bismo imali bolje zaštitne komponente, više sigurnosnog osoblja”, rekla je njemačka ministrica tokom posjete sjevernom afganistanskom gradu Mazari Sharif.

Trump odobrio slanje novih trupa

Ona je naglasila da njemački parlament mora da odobri bilo kakve dodatne raspodjele vojnika.

Njemačka trenutno ima 980 vojnika u Hindukušu, planinskom masivu u Afganistanu i Pakistanu, u okviru misije NATO-a za obuku afganistanskih sigurnosnih snaga, što je drugi najveći kontigent jedne zemlje nakon SAD-a.

Američki predsjednik Donald Trump u augustu je odobrio povećanje broja američkih vojnika kako bi se obučile afganistanske sigurnosne snage i izvršile operacije za borbu protiv terorizma, u nadi da će preuzeti teritorije od talibanskih pobunjenika i prisiliti ih da pristanu na mirovne pregovore.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz