Saudijska Arabija: Mekkanski imam Salih et-Talib osuđen na 10 godina zatvora zbog kritike koncerata

Popularno na sajtu

Saudijski apelacioni sud osudio je šejha Saliha et-Taliba, istaknutog imama i daije u Velikoj džamiji u Mekki, na deset godina zatvora, objavila je jučer organizacija za ljudska prava “Zatvorenici (zbog) ubjeđenja” (Prisoners of Conscience).

Organizacija je saopštila da je apelacioni sud poništio odluku specijalizovanog krivičnog suda kojom je šejh Et-Talib oslobođen optužbi protiv njega.

Četrdesetosmogodišnji Et-Talib uhapšen je u avgustu 2018. godine, ali za njegovo hapšenje nije dato zvanično objašnjenje. On je u to vrijeme bio imam u Mekki.

Međutim, izvori i grupe za ljudska prava koji su dobro upućeni u situaciju na Arapskom Poluotoku tvrde da je šejh Salih uhapšen zbog svoje hutbe u Mesdžidul Haramu – Velikoj džamiji u Mekki, u kojoj je kritikovao održavanje koncerata koje saudijski mladi diktator Muhammed bin Selman redovno organizira s ciljem “oslobađanja” omladine od takvaluka i pokazao svijetu da su Saudijci čvrsti u odluci da budu moderni.

Ovo je hutba za koju se smatra da je razlog hapšenja.

Grupa za ljudska prava na društvenim mrežama Prisoners of Conscience, koja prati i dokumentuje hapšenja saudijskih daija (propovjednika) i vjerskih učenjaka, rekla je da je Et-Talib uhapšen nakon što je održao propovijed o dužnosti u islamu da se javno govori protiv zla, konkretno, tom prilikom izjavio je da su koncerti na kojima se miješaju muškarci i žene neprimjereni.

Saudijska Arabija je uhapsila desetine učenjaka i daija od ljeta 2017. Neki zbog javnog pozivanja na pomirenje između zaljevskih država kada je Saudijska Arabija predvodila opsadu susjednog Katara.

Podsjećamo, Saudijska Arabija je jedan od najvećih globalnih sponzora rata protiv islama i muslimana. Zadnjih 30 godina Amerika nije vodila niti jedan rat protiv muslimana, bilo to u Iraku, Afganistanu ili na drugom mjestu, a da Saudijska Arabija nije podržala ovaj rat i dobrim djelom finansirala.

Saudijska Arabija finansira egipatskog faraona Abdel-Fattaha Sisija, a također i libijskog otpadnika generala Haftara, baš kao što je dobrim djelom finansirala afganistansku marionetsku vlast koja se borila protiv talibana.

Saudijska vlast njeguje bratske odnose sa hindu nacistima, ali i sa kineskom Komunističkom partijom, koja je uzor najgorim stvorenjima na svijetu kako se boriti protiv islama i muslimana! Dok su mnoge nevjerničke zemlje svijeta digle glas protiv kineskog genocida nad muslimanima Kine (detaljnije ovdje), dotle je saudijski tagut podržao Kinu u ovom genocidu, ne zadovoljavajući se time sve dok nije nagovorio mnoge diktatore u zemljama muslimana da potpišu zajedničku deklaraciju kojom podržavaju Kinu u njenom ophođenju (genocidu) protiv muslimana Ujgura.

Poznato je da saudijski tagut ima nula posto tolerancije prema svojim kritičarima, zbog čega je u tamnicu strpao najbolje sinove ovog ummeta poput Sulejmana el UlvanaHalida er RešidaNasira el Umera, Alija el Hudajra, Ahmeda Halidija, Nasira el Fehda, Saliha et-Taliba, te mnoge druge učenjake i daije.

Poznato je, također, da je saudijska vlast velikodušna prema svojim poslušnicima, zbog čega finansira sektu murdžija koja je svoje korijenje pustila širom svijeta, pa i kod nas. Stoga, neka te ne čude izjave nekih “domaćih” daija koji brane saudijskog taguta, proglašavajući njegove oponente hizbijunima, haridžijama, sektašima… Pomenute daije ne škrtare na optužbama na račun tzv. haridžija, ali ako ih upitate o propisu saudijskog taguta, odjednom ih vidite kako pocrvene uz komentar: “Šta ti imaš od toga što ćeš nekog protekfiriti…?” i slične šerijatom neutemeljene izjave kojima se želi odbraniti “čast” saudijskog taguta.


Agencije/UP/PV

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d