SIRIJA – Odricanje od demokratije

Popularno na sajtu


Međunarodna zajednica nevjernika svakodnevno izražava svoju zabrinutost o razvoju situacije u Siriji. Mudžahidi i lokalni nacionalni pobunjenici zauzimaju nove teritorije, vojne baze i oružje od alevita (alevija), a islamizacija borbenih brigada Slobodne sirijske vojske (SSA) raste eksponencijalno, piše UmmaNews.

Prije nekoliko mjeseci su se 13 glavnih islamskih pobunjeničkih grupa u Siriji odrekli sirijskih demokrata i takozvane ‘sirijske nacionalne koalicije’, stvorene i podržane od strane Amerike i arapskih režima. Mudžahidi su demokrate proglasili nelegitimnim i izjavili da je glavni cilj borbenih grupa u Siriji uspostavljanje islamske države.

U nedavnoj izjavi Islamskog fronta Sirije koji pod svojom zastavom ujedinjuje nekoliko islamskih brigada, uključujući Ahrar al-Šam (Slobodni ljudi Sirije), Harakat al-Fedžr al-Islamija (Islamski sirijski front), Al-Džemat al-Talijah al-Islamija (Islamska predvodnička grupa), istaknuto je da mudžahidi neće ulaziti ni u kakve pregovore sa Assadom i da će se odreći svakog revolucionara koji se suprostavlja Allahovom šerijatu.

Pripadnici Islamskog fronta Sirije su stanovišta da je jedini način pregovora sa alevitskim režimom putem (fizičkog) džihada. Obećali su da će uraditi sve u njihovoj moći da oslobode zarobljenu braću i sestre, izjavili su da muslimanska krv nije prolivena uzalud i da će pobjeda će doći uskoro.

Sirijski mudžahidi se bore u sjeveroistočnim dijelovima Damaska. Uspjeli su prošlog petka da zatvore ključnu autocestu.

Kontrolni punktovi alevija, smješteni uz glavnu cestu koja povezuje Damask i sjevernu Siriju, su pod stalnim napadima mudžahida. Jedan od kontrolnih punktova je u četvrtak promijenio ruke nekoliko puta, ali su u petak mudžahidi preuzeli potpunu kontrolu nad njim.

Glasnogovornik jedne opozicijske grupe koja se u toj oblasti bori na strani mudžahida je, prema Asošijet presu (AP), rekao da islamski borci nastoje da otvore puteve za buduće napade na grad.

“Ovo nije bitka za Damask. Ovo je bitka da se pripremi ulazak u Damask”, rekao je Ebu Fida.

Prema komandantima mudžahida, anketiranih od strane Rojtersa, islamske grupe koriste taktiku „dva koraka naprijed, a jedan korak nazad“ i postepeno stežu omču oko Assada u Damasku.

Sve se više i više muslimana iz raznih dijelova svijeta pridružuju džihadu u Siriji. Mnogi dolaze iz arapskih zemalja, Kavkaskog Emirata, Rusije, Ukrajine i drugih država bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i Evrope, Amerike, Kanade, Indonezije i Kine. Šef holandske obavještajne službe je rekao da se, sudeći prema zvaničnim statistikama, desetine Holanđana i stotine Evropljana bore u Siriji na strani mudžahida.

Međunarodna zajednica nevjernika je izjavila da mudžahidi skupljaju snagu i da jedino rješenje za ublažavanje ‘islamske prijetnje’ vide u njenom odgađanju.

Ta zajednica nevjernika koristi sve vrste skupova arapskih režima i nelegitimne ‘nacionalne koalicije sirijske opozicije’, kao i njihovu potpunu lojalnost Americi i takozvanim ‘Ujedinjenim narodima’, da bi Assadu dostavila pomoć u ljudstvu i oružju, koji pristižu iz Irana, Libanona, Rusije, Kine, od ‘Hezbollaha’ i jemenskog marionetskog režima.

Nedavno je Ebu Muhammed el-Džulani, emir Džebhat el-Nusre, u svojoj poruci sirijskom narodu istakao da su svi pozivi na ‘pregovore’ i ‘miroljubivo rješenje’ dio američkog plana da se na vlasti zadrži alevitski Assadov režim.

Zapad pokušava da dobije na vremenu da bi shvatio kako da postupi u situaciji u kojoj sirijska revolucija poprima islamski predznak.

Na to ukazuje i nedavno saopštenje Vašingtona koje je negiralo činjenice da Assad koristi hemijsko oružje protiv miroljubivih muslimana, iako za to postoje mnogi dokazi.

Podsjetimo se da su Amerika i ozloglašeni ‘Ujedinjeni narodi’ nedavno zaprijetili Assadu snažnim ‘odgovorom’ ako vođa alevita bude koristio hemijsko oružje:

„Želim da bude apsolutno jasno Assadu i onima koji su pod njegovom komandom da ih svijet posmatra… Upotreba hemijskog oružja je apsolutno neprihvatljiva. Ako napravite tragičnu grešku, tj. upotrijebite ovo oružje, držat ćemo vas odgovornim i snosit ćete posljedice za to“, rekao je američki predsjednik Obama u toku svog govora na Univerzitetu za nacionalnu odbranu u Vašingtonu.

„Zabrinuti smo da bi režim, koji je izložen sve većem broju napada, mogao smatrati neadekvatnim povećanje nasilja kroz konvencionalne metode, pa bi mogao uzeti u obzir upotrebu hemijskog oružja protiv sirijskog naroda“, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Džej Karni.

Mark Toner, zamjenik glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, je potvrdio da bi upotreba oružja za masovno uništavanje značila prelazak preko ‘crvene linije’.

Međutim, prateći nedavne izvještaje u zapadnjačkim medijma o činjenicama u vezi upotrebe hemijskog oružja od strane Assada (prema islamskim izvorima, sirijski režim ga je koristio proteklog ljeta), Amerika je požurila da objasni da navodno ne posjeduje podatke o upotrebi oružja za masovno uništavanje protiv naroda Sirije.

„Medijski izvještaji o navodnim napadima hemijskim oružjem nisu u skladu sa onim što mi mislimo da je istina o sirijskom hemijskom programu“, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Tommy Vietor.

“U to vrijeme smo istražili iznesene navode i primljene informacije, ali nismo našli vjerodostojne dokaze da potkrijepimo tvrdnje da je korišteno hemijsko oružje”, izjavila je glasnogovornica američkog Ministarstva vanjskih poslova Victoria Nuland. “Izvještaje koje smo dobili iz medijskih izvora u vezi navodnih incidenata sa hemijskim oružjem u Siriji nisu bili u skladu sa onim što mi mislimo da je istina o sirijskom hemijskom programu.”

U međuvremenu, „Izrael“ se sprema za mogući pad Assada. Tel Aviv gradi takozvanu ‘sigurnosnu ogradu’ na Golanskoj visoravni u cilju izolovanja „Izraela“ od Sirije.

Podsjetimo se da su cionisti prije nekoliko mjeseci brzo podigli zidove na granicama sa Egiptom i Libanonom.

“Niko ne može predvidjeti zasigurno šta će se sutra desiti u Siriji, ali će u bilo kojem slučaju izbjeglice i terorističke grupe, koje imaju u planu da napadnu naše građane i našu infrastrukturu, pokušati da pređu preko granice. Zvuči paradoksalno, ali granica sa našim najvećim (ne)prijateljem Assadom je tokom proteklih 38 godina bila najsigurnija i najzaštićenija. Međutim, sirijska armija je sve slabija. Bila bi dobra vijest za nas ako se ne stvore nove prijetnje”, rekao je krvavi cionistički general Giora Eiland.

“Mi znamo da sirijska vojska na drugoj stani naše granice sa Sirijom odlazi, a da na njeno mjesto dolaze snage globalnog džihada”, rekao je cionistički lider Netanjahu. “Mi koordiniramo našu spremnost i obavještajne informacije sa Amerikom i drugima tako da budemo spremni za sve moguće scenarije.”

U isto vrijeme, „Izrael“ razvija plan da napadne Siriju i da stvori ‘tampon zonu’. Ova informacija se nalazi u članku britanskih novina Sandej Tajms.

Ove novine naglašavaju da je plan, koji je razvijen od strane cionističkih generala, vrsta ‘preventivnog odgovora’ na mogući pad Assadovog režima i jačanje snaga mudžahida na sirijsko-‘izraelskoj’ granici.

Židovi vjeruju da bi upad u Siriju i stvaranje 10 milja široke ‘tampon zone’ unutar Sirije trebao biti izveden odmah nakon pada alevitskog kolovođe Assada. Prema zvaničnicima iz cionističkog generalštaba, to bi zaustavilo prodor mudžahida u ‘Izrael’ i eleminiralo njihove eventualne napada na ‘židovskoj’ teritoriji.

“Upoznali smo premijera sa opsežnim planom za odbranu ‘izraelske’ granice nakon, a vjerovatno i prije, pada Assadovog režima”, rekao je novinski izvor. “U planu se predviđa stvaranje ‘tampon zone’ u koopearciji sa lokalnim seljanima (iz redova alevita i kršćana). Ako država ostane nestabilna (čitaj: postane islamska), mi bi se tamo mogli zadržati godinama.”

U međuvremenu, Rojters izvještava da je jordanski daija Muhammed Šalebi, poznatiji kao Ebu Sajjef,
rekao da bi se grupa Džebhat el-Nusra i njeni saveznici iz redova islamskih pobunjeničkih brigada mogli sukobiti sa pristalicama sekularizma u Siriji.

Prema Rojtersu, Ebu Sajjef je rekao da su mudžahidi odbili da se pridruže sekularnom krilu Slobodne sirijske armije u zamjenu za novac i oružje koje bi dobili od Amerike i njenih arapskih marioneta.

Ebu Sajjef je siguran da će, nakon svrgavanja Assada, pobunjenički elementi koji su neprijateljski raspoloženi prema islamu tražiti od mudžahida da polože svoje oružje, nakon čega će započeti nova faza sukoba.

Rojters piše da je Ebu Sajjef zbog svojih ubjeđenja proveo 10 godina u jordanskom zatvoru. Prema njegovoj izjavi, marionete pokušavaju da zaustave jordanske muslimane da se pridruže džihadu u Siriji.

“Sjeli smo sa sigurnosnim snagama (Jordana) i upitali ih kakva će biti šteta ako nas puste da slobodno odemo u Siriju”, rekao je Ebu Sajjef, 46, opisujući susret sa oficirima sigurnosnih snaga. “Kazali su nam da smo problematični. Zašto nas onda ne puste da odemo i poginemo u Siriji?”

“Ono čega se oni boje je da bi se naša omladina mogla jednog dana vratiti, proglasiti džihad i otpočeti borbu u Jordanu”, rekao je Ebu Sajjef.

Jordanske marionete se rekle da vojska i sigurnosne snage daju sve od sebe kako bi kontrolisale granicu sa Sirijom:

“Mi ne dozvoljavamo da bilo kakvo oružje ili borci pređu iz Jordana u Siriju”, rekao je ministar za informacije Samih el-Majatah.

“Mi nećemo stati na ničiju stranu u Siriji, niti ćemo se tamo miješati”, on je dodao.

Podsjetimo se da je Jordan dopustio dolazak američkih specijalnih snaga na svoju teritoriju i time im omogućio da nadgledaju situaciju u Siriji.

Ebu Sajjef je rekao da su jordanske marionete pojačale nadzor nad granicom nakon što su sirijski pobunjenici i mudžahidi zauzeli neka pogranična područja.

“Mi nemamo organizaciju u Jordanu koja organizovano šalje omladinu (u Siriju)”, rekao je Ebu Sajjef. Prema Rojtersu, jordanski daija je porekao tvrdnju da je Džebhat el-Nusra ogranak Al-Kaide:

“Vjerujte mi, ne postoji organizacijska veza između Al-Kaide i Džebhat el-Nusre, iako dijele iste (vjerske) stavove i (borbene) metode”, rekao je on, pa je dodao da su njihovi stavovi i metode utemeljeni na Kur'anu i sunnetu.

Ebu Sajjef je izjavio da je podržao septembarske napade na Njujork i Pensilvaniju, nazivajući ih opravdanim odgovorima na zapadne i ‘izraelske’ upade u muslimanske zemlje, i nagovijestio je da bi Francuska također mogla postati meta zbog svoje nedavne intervencije u Maliju:

“Francuska je ta koja je došla u Mali. Mi nismo otišli na njenu teritoriju”, rekao je on.

Ebu Sajjef je također kritizirao marionetskog jordanskog kralja Abdullaha koji je prošle sedmice upozorio na opasnost koja dolazi od strane ‘novih talibana’ koji nastaju u Siriji.

“Kralj je spomenuo opasnost od Al-Kaide (iako oni svi vjeruju da je prava prijetnja istinski islam) jer znaju da će Al-Kaida, ako dođe na vlast, iskorijeniti sve ove režime i uspostaviti vladavinu islama.”

Izvor: Kavkaz center

Prijevod: Put vjernika

Ključne riječi:{tortags,4256,1}

 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz