Sirija: IDIŠ pokrenuo veliku ofanzivu na grad Mare, uporište džihadsko-oslobodilačkih skupina

Objavljeno / ažurirano:

Snage skupine koja sebe naziva ”Islamskom državom” (IDIŠ, ISIL, ISIS) pokrenule su danas veliku ofanzivu na grad Mare, na sjeverozapadu provincije Halep.

Mare je jedan od najvećih gradova u ovom području koji važi za jako uporište Islamskog, odnosno Šamskog fronta a do nedavno je bio i jedno od najjačih uporišta Džebhetun-nusre, službenog vojnog krila Al Kaide u Siriji, koja je se povukla sa ovog područja zbog turske intervencije kojom bi se očistila granica sa IDIŠ-om, odnosno, teritorij od grada Mare do grada Jarabulusa.

Nakon što su se povukle snage Nusre, odbijajući da budu dio američko-turske intervencije (koalicije), IDIŠ je ovo opisao kao izdaju te je znatno ohrabren Nusrinim povlačenjem, pokrenuo novu ofanzivu gdje je do sada uspio zauzeti na desetine sela i naselja a danas je pokrenut napad i na grad Mare u kojem po izvještavanju aktivista, učestvuje preko 2.000 boraca IDIŠ-a. Zvanično saopštenje Džebhetun-nusre povodom povlačenja sa fronta protiv IDIŠ-a, pročitajte ovdje.

Povodom prve IDIŠ-ove ofanzive, izašlo je svjedočenje šejha Abdullaha el-Muhajsinija koje je pogodilo muslimane a kompletno svjedočenje možete pogledati ovdje.

Inače, IDIŠ posljednjih nekoliko mjeseci bilježi katastrofalne gubitke gdje je izgubio više hiljada kvadratnih kilometara (teritorija) od strane kurdskih komunističkih borbenih formacija (YPG/PKK), između ostalog gradove Tel Abyad, Suluk, Ayn Issa, Tell Brak a prije nekoliko sedmica pao je i posljednji IDIŠ-ov grad između rijeke Eufrat i sjeverozapadne granice Rakka provincije zajedno sa južnim dijelom grada Hasaka i još stotinama sela i naselja koja se protežu od Hasake do Kobanija. Više o tome pročitajte ovdje.

Uprkos toj činjenici, IDIŠ i dalje glavne (jurišne) snage usmjerava prema sjeverozapadu Halepa, teritoriju kojeg kontrolišu džihadsko-oslobodilačke skupine, silno pokušavajući da se probije prema gradovima Azaz i Tel Rifaat te graničnom prijelazu Bab al-Salame a do ostvarenja tog cilja, potrebno je zauzeti grad Mare jer je on zapravo prva linija odbrane džihadsko-oslobodilačkih skupina.

Aktivisti, pozivajući se na izvore sa terena javljaju da je IDIŠ ostvario napredak u gradu Mare gdje je zauzeo nekoliko stambenih objekata i stratešku tvornicu pšenice.

Aktivisti također izvještavaju da je stotine civila napustilo određena sela zbog IDIŠ-ove ofanzive dok se uskoro očekuje pad grada Mare.

Ukoliko džihadske koalicije Džejšul Feth i Ansaru Šeriah (Vojska pobjede i Pomagači šerijata) koje važe za najjače džihadske koalicije u Siriji, žele zadržati kontrolu nad sjeverozapadnim područjem provincije Halep (odbraniti Halep) to će znatno utjecati na borbu protiv režimskih snaga koje iskorištavaju IDIŠ-ovu ofanzivu te pokušavaju Halep, glavni grad istoimene provincije i najveći grad u Siriji, staviti pod opsadu a aktivisti izvještavaju da je režim već pokrenuo nekoliko napada pokušavajući da se probije prema šiitskim gradovima – Nubl i Zehraa.

U prilogu pogledajte trenutnu mapu stanja na sjeverozapadu provincije Halep.

Trenutno stanje na sjeverozapadu provincije Halep

(Put Vjernika)

NOVO NA SAJTU

Preporučeni sadržaj

Islamske teme