Sirija: IDIŠ pokrenuo veliku ofanzivu na grad Mare, uporište džihadsko-oslobodilačkih skupina

Popularno na sajtu

Snage skupine koja sebe naziva ”Islamskom državom” (IDIŠ, ISIL, ISIS) pokrenule su danas veliku ofanzivu na grad Mare, na sjeverozapadu provincije Halep.

Mare je jedan od najvećih gradova u ovom području koji važi za jako uporište Islamskog, odnosno Šamskog fronta a do nedavno je bio i jedno od najjačih uporišta Džebhetun-nusre, službenog vojnog krila Al Kaide u Siriji, koja je se povukla sa ovog područja zbog turske intervencije kojom bi se očistila granica sa IDIŠ-om, odnosno, teritorij od grada Mare do grada Jarabulusa.

Nakon što su se povukle snage Nusre, odbijajući da budu dio američko-turske intervencije (koalicije), IDIŠ je ovo opisao kao izdaju te je znatno ohrabren Nusrinim povlačenjem, pokrenuo novu ofanzivu gdje je do sada uspio zauzeti na desetine sela i naselja a danas je pokrenut napad i na grad Mare u kojem po izvještavanju aktivista, učestvuje preko 2.000 boraca IDIŠ-a. Zvanično saopštenje Džebhetun-nusre povodom povlačenja sa fronta protiv IDIŠ-a, pročitajte ovdje.

Povodom prve IDIŠ-ove ofanzive, izašlo je svjedočenje šejha Abdullaha el-Muhajsinija koje je pogodilo muslimane a kompletno svjedočenje možete pogledati ovdje.

Inače, IDIŠ posljednjih nekoliko mjeseci bilježi katastrofalne gubitke gdje je izgubio više hiljada kvadratnih kilometara (teritorija) od strane kurdskih komunističkih borbenih formacija (YPG/PKK), između ostalog gradove Tel Abyad, Suluk, Ayn Issa, Tell Brak a prije nekoliko sedmica pao je i posljednji IDIŠ-ov grad između rijeke Eufrat i sjeverozapadne granice Rakka provincije zajedno sa južnim dijelom grada Hasaka i još stotinama sela i naselja koja se protežu od Hasake do Kobanija. Više o tome pročitajte ovdje.

Uprkos toj činjenici, IDIŠ i dalje glavne (jurišne) snage usmjerava prema sjeverozapadu Halepa, teritoriju kojeg kontrolišu džihadsko-oslobodilačke skupine, silno pokušavajući da se probije prema gradovima Azaz i Tel Rifaat te graničnom prijelazu Bab al-Salame a do ostvarenja tog cilja, potrebno je zauzeti grad Mare jer je on zapravo prva linija odbrane džihadsko-oslobodilačkih skupina.

Aktivisti, pozivajući se na izvore sa terena javljaju da je IDIŠ ostvario napredak u gradu Mare gdje je zauzeo nekoliko stambenih objekata i stratešku tvornicu pšenice.

Aktivisti također izvještavaju da je stotine civila napustilo određena sela zbog IDIŠ-ove ofanzive dok se uskoro očekuje pad grada Mare.

Ukoliko džihadske koalicije Džejšul Feth i Ansaru Šeriah (Vojska pobjede i Pomagači šerijata) koje važe za najjače džihadske koalicije u Siriji, žele zadržati kontrolu nad sjeverozapadnim područjem provincije Halep (odbraniti Halep) to će znatno utjecati na borbu protiv režimskih snaga koje iskorištavaju IDIŠ-ovu ofanzivu te pokušavaju Halep, glavni grad istoimene provincije i najveći grad u Siriji, staviti pod opsadu a aktivisti izvještavaju da je režim već pokrenuo nekoliko napada pokušavajući da se probije prema šiitskim gradovima – Nubl i Zehraa.

U prilogu pogledajte trenutnu mapu stanja na sjeverozapadu provincije Halep.

Trenutno stanje na sjeverozapadu provincije Halep

(Put Vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz