Libija: U Tarhuni pronađena još jedna masovna grobnica

Popularno na sajtu

Vlada Libije nastavlja otkrivati posmrtne ostatke iz masovnih grobnica u gradu Tarhuna, 90 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Tripolija, koje su za sobom ostavile nelegitimne snage koje predvodi Halifa Haftar.

Zločinca Halifu Haftara otvoreno podržavaju (klikni na linkove za više): Saudijska Arabija, UAE, Rusija, Francuska i Egipat, a tajno ga podržavaju SAD, te mnoge druge zemlje. Također, Halifi Haftaru su privrženi sljedbenici sekte murdžija, sekte koja ima široko prisustvo i na našim prostorima, a koja se krije iza imena “sljedbenici ehli sunneta”.

Nova grobnica pronađena je na velikom poljoprivrednom području poznatom kao Mashrou’ Alzerai, navodi se u saopćenju Opće uprave za istraživanje i identifikaciju nestalih osoba.

Vlasti su navele kako će njihovi timovi ekshumirati grobnicu u nedjelju, ali nisu dale više detalja, prenosi Anadolija.

Libijske vlasti su u ponedjeljak objavile kako su otkrile dvije masovne grobnice na istom području.

Od juna prošle godine u različitim područjima Tarhune pronađena je 81 masovna grobnica.

Prema podacima, 248 posmrtnih ostataka je ekshumirano iz masovnih grobnica u Tarhuni od Haftarovog poraza u junu 2020. godine.

Ratni zločini i djela genocida

U martu su libijske vlasti saopćile kako imaju spiskove 3.650 nestalih u različitim libijskim gradovima, uključujući 350 nestalih u Tarhuni.

Prema službenim libijskim izvorima, Haftarove snage i povezane milicije počinile su ratne zločine i djela genocida u periodu između aprila 2019. i juna 2020. godine.

Međunarodni krivični sud (ICC) je 22. juna prošle godine saopćio kako je tužilaštvo dobilo pouzdane informacije o masovnim grobnicama.

Pripadnici milicije Kaniyat, koja podržava Haftara, terete se za vansudska pogubljenja neistomišljenika i civilnog stanovništva za vrijeme kontrole nad Tarhunom.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz