Sirija: Kurdske komunističke i režimske snage izbacile IDIŠ iz Hasake i preuzele potpunu kontrolu nad gradom

Objavljeno / ažurirano:

Kurdske komunističke snage (YPG/PKK) u vojnoj suradnji sa Assadovim režimskim nusajrijskim snagama, potpomognute američko-arapskim zračnim snagama, proteklih dana su nakon žestokih sukoba sa IDIŠ-om, uspjele u potpunosti povratiti kontrolu nad gradom Hasaka, najvećim sirijskim gradom na sjeveroistoku zemlje i glavnim gradom istoimene provincije.

IDIŠ je krajem mjeseca juna pokrenuo ofanzivu na ovaj veliki sirijski grad te je uspio za kratko vrijeme osvojiti ruralne oblasti oko grada, te započeti napade na samo jezgro grada, osvojivši nekoliko gradskih četvrti od Asadovih snaga. (detaljnije o tome pročitaj ovdje)

Mnogi sirijski aktivisti su predviđali brzi pad grada u ruke IDIŠ-a, poput pada Palmire, međutim, Kurdi su izvršili kontra ofanzivu na IDIŠ, te su zadnjih sedmica u potpunosti opkolile IDIŠ-ove snage u gradu i zauzele veliki dio teritorije koju je IDIŠ prethodno oduzeo od režima. (detaljnije o tome pročitajte ovdje)

Zadnjih mjeseci IDIŠ bilježi fatalne poraze od komunističkih Kurda, te je od početka 2015. godine samo u Siriji izgubio od Kurda više hiljada kvadratnih kilometara teritorije, gradove Kobani, Tel-Ebjed, Suluk, Sarrin, Aynul-Issa zajedno sa istoimenom strateškom vojnom bazm Ajnul-Isa, južni dio grada Hasaka, te više stotina sela i naselja koja se protežu od Hasake do Kobanija.

Uprkos toj činjenici, IDIŠ i dalje glavne snage usmjerava prema sjeverozapadu Halepa, teritoriju kojeg kontrolišu mudžahidi Džebhetun-nusre te skupine koje spadaju pod sirijski Islamski front, silno pokušavajući da se probije prema gradu Azazu i graničnom prijelazu Bab al-Salame. (detaljnije o tome pročitajte ovdje)

(Put Vjernika)

NOVO NA SAJTU

Islam, priroda

Šutnja i govor

Šutnja je veoma lagana i čovjeku nikakve troškove ne donosi, već ga čuva od mnogih problema i neprijatnih situacija, i odstranjuje od njega mnoge...

Preporučeni sadržaj

Bijela kuća

Mediji: Izrael postavio špijunske naprave u blizini Bijele kuće

Sprave za nadgledanje locirane blizu Bijele kuće u posljednje dvije godine po svoj prilici postavio je Izrael, izjavili su bivši zvaničnici SAD-a za magazin Politico. Sudeći...
Nemoj da ih se bojis

Nemoj da ih se bojiš!

Islamske teme