Velika Britanija: Barbarstvo kineske vlasti prema Ujgurima

Popularno na sajtu

Šef britanske diplomatije Dominic Raab osudio je u utorak “barbarstvo“ kineskih vlasti prema Ujgurima, najavljujući zabranu kupovine roba koja se proizvodi prinudnim radom te muslimanske manjine u kineskoj regiji Xinjiang.

“Danas se pribjegava barbarstvu, za koje smo se nadali da je stvar prošlosti”, rekao je on britanskim zastupnicima i naveo arbitrarna zatvaranja, “političko prevaspitavanje”, prinudni rad, mučenje i prinudnu sterilizaciju Ujgura, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Kineska politika prema Xinjiangu, gdje žive Ujguri i druge, pretežno muslimanske etničke grupe, postala je glavna tačka razdora između Kine i Zapada zbog navoda o kršenju ljudskih prava.

Intenzivne međunarodne kritike

Peking je naišao na intenzivnu međunarodnu kritiku zbog politike na teritoriji Xinjiang bogatoj resursima.

Organizacije za zaštitu prava kažu da je tamo oko milion Ujgura i drugih uglavnom muslimanskih manjina zatočeno u logorima.

Kina navodi da se radi o “centrima za profesionalnu obuku”, namijenjenim da “narod nađe posao” i da ga “udalji od vjerskog ekstremizma”.

***

Nad muslimanima okupiranog Istočnog Turkistana (Xinjiang) Kina sprovodi školski primjer genocida i terorizma. Među mjerama koje sprovode Kinezi su (klikni na linkove za više informacija):

Vijesti i članke o kineskom terorizmu i genocidu nad muslimanima možete pratiti na linku ovdje.

(Agencije/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz